Over ons

Een stukje geschiedenis

Shihan Jan Vleesenbeek werd in 1949 in Dordrecht geboren. Op zijn 16e, in december 1965, zag hij een Kyokushin karatedemonstratie van Loek Hollander. Dat intrigeerde hem bijzonder en hij besloot zich voor lessen aan te melden.
Jan bleek een talent te zijn en maakte snel vorderingen.

In 1968, in een recordtijd van 2 1/2 jaar, behaalde hij de felbegeerde zwarte band (1e dan). Het examen werd tijdens de 1e Internationale Zomerschool afgenomen door niemand minder dan Sosai Mas. Oyama zelf. Omdat Jan pas 19 was, voor die tijd vrij jong voor een zwarte band, mocht hij wel de band dragen, maar moest hij ruim een jaar op het diploma wachten. Thans bezit hij de 7e dan, een hoge internationale graad.
Alhoewel Jan Vleesenbeek pas later zijn lerarendiploma’s haalde, gaf hij al wel les op 19 jarige leeftijd.

Eerst voor zijn leraar Loek Hollander (1968/1969), later in 1970 in het toenmalige buurthuis ‘De Ducdalf’, waar de zelf pas 21 jarige karateka op verzoek een aantal ontspoorde jongeren (vechtersbazen) de pedagogische aspecten en de discipline van het Kyokushin karate bijbracht. Negen jaar later, in 1979, werd de Budokai geboren. In dat jaar werd de oude dojo aan de Zuidendijk betrokken waar tot december 2013 getraind werd.

Dankzij de inzet van vrijwilligers en bedrijven werd het voormalig buurthuis De Boei aan de Sportlaan verbouwd tot een nieuwe sportschool en deze werd in 2014 geopend. Het resultaat: een goed geoutilleerde Japanse oefenzaal met een originele Shinden (dojotempeltje), waar tot op heden nog puur Japans karate wordt onderwezen, al heeft het zich in de loop der jaren wel aangepast aan de eisen van deze tijd.
Ondertussen behaalden relatief veel wedstrijdvechters van Shihan Vleesenbeek de Nationale en Internationale top en subtop. Dit resulteerde uiteindelijk in zijn aanstelling als bondscoach in 1992.

Vol inzet en met een ‘onwankelbare spirit’ leidt Shihan Jan Vleesenbeek de Budokai tot op de dag van vandaag naar het hoogst bereikbare in het Kyokushin karate: de lichamelijke en geestelijke eenwording.

Meer weten?

Kom meer te weten over de instructeurs bij Budokai Vleesenbeek of de bijzondere filosofie achter de The Kyokushin Spirit.

Vragen?

Stel ze gerust!

Contact

Sportlaan 5 
3317 ZV Dordrecht 
Nederland

+31 (0)78 618 26 89
info@budokai-vleesenbeek.nl
www.budokai-vleesenbeek.nl